Clicky

Készül a harangláb

Helyére került a tetőszerkezet is.

Hosszú hetekig nem hullott eső áprilisban. 29-én, pénteken viszont hűsítő zápor futott végig a városon, még az égiek is megkönnyezték: "talpra álltak" a harang tartó oszlopai ...

Újabb lépéssel közelebb kerültünk a nagy álomhoz. Elkészült Gombos Miklós őrbottyáni harangöntő mester műhelyében az 56 kg-os trianoni emlékharang.

Eközben itthon helyére kerültek a Virág János fafaragó mester keze munkája által díszített, Harangozó József és csapata által összeácsolt harangláb legmonumentálisabb elemei.


"Volt egyszer egy ember, aki az ő háza udvarán oszlopot épített az ő Istenének. De az oszlopot nem márványból faragta, nem kőből építette, hanem ezer, meg ezer apró csillámló homok-szemcséből, és a homok-szemcséket köddel kötötte össze. És az emberek, akik arra járva látták, nevettek rajta és azt mondták: bolond. De az oszlop csak épült, egyre épült, mert az ember hittel a szívében építette az ő Istenének. És amikor az oszlop készen állott, az emberek még mindig nevettek és azt mondták: majd a legelső szél összedönti. És jött az első szél: és nem döntötte össze. És jött a második szél: és az sem döntötte össze. És akárhány szél jött, egyik sem döntötte össze, hanem mindegyik szépen kikerülte az oszlopot, amely hittel épült. És az emberek, akik ezt látták, csodálkozva összesúgtak és azt mondták: varázsló. És egy napon berohantak az udvarára. És ledöntötték az ő oszlopát. És az ember nem szitkozódott és nem sírt, hanem kiment megint az ő udvarára és hittel a szívében kezdett új oszlopot építeni az ő Istenének. És az oszlopot most sem faragta márványból, sem nem építette kőből, hanem megint sok-sok apró homok-szemcséből és a homok-szemcséket köddel kötötte össze."

Wass Albert: Előhang