Clicky

"Adjon Isten!" I. Karikásostor Világbajnokság

Lászlóffy Endre, az I. Karikásostor Világbajnokság III. helyezettje
a Kunszentmártoni Napsólyom Baranta képviseletében
Itt megtekinthetők a MOGY-on készült  képek és a versenyen készült videók.

Idén augusztus 17-20. között, immár negyedik alkalommal rendezték meg Kunszentmiklós-Bösztörpusztán a Magyarok Országos Gyűlését. A szervezésben és a lebonyolításban az Országos Baranta Szövetség ez alkalommal is döntő szerepet vállalt. A nyári hőség ellenére az esemény négy napja színvonalas előadásaival, tiszta értéket kínáló vásári forgatagával, több száz gyalogost és lovast mozgató élőképével, esti koncertjeivel és az elmaradhatatlan, pirkadatig tartó táncházával százezreket vonzott, így hazánk egyik legnagyobb ( hacsak nem a legnagyobb ) tömegrendezvénye már évek óta.

 

Az események között idén először kapott helyet az Országos Baranta Szövetség, és a Magyar Családellátók Szövetsége közös szervezésében az I. Karikásostor Világbajnokság, amelyen a Kunszentmártoni Napsólyom Baranta képviseletében Lászlóffy Endre 16 évesen felnőtt korcsoportban indult.

Az ostor egyszerre szakrális-, munka-, és harci eszköz, így a versenyen magát megmérő mintegy 170 versenyzőnek mindhárom területen helyt kellett állnia. A megmérettetés augusztus 18-án kezdődött, és két napon át zajlott. Ez alatt a versenyzőknek a 40 fokot meghaladó hőséggel, önnön fizikai és lelki fáradtságával egyaránt meg kellett küzdeni.

Első körben ostoros formagyakorlatot értékelt a szigorú zsűri, ahol a csapások száma, a stílus és a kötelező elemek pontos és harcszerű végrehajtása alapján pontozott, így a következő napra 20 versenyző jutott tovább.

Második körben már fokozódtak az izgalmak, hiszen parádés formagyakorlatával a 20 közé bejutott Endre. A 60 méteres akadálypályát olyan fürgén és pontosan teljesítette, hogy a forduló végén bekerült a legjobb öt közé.

Utolsó kör: az ostor, mint harci eszköz. A versenyzők védőruhát öltenek, és megkezdődik a párharc. Itt már egyenes a kiesés (mint az életben), így csak a győztesek jutnak tovább.

Visszafojtott lélegzettel, és persze kitörő örömmel figyelték a jelenlévő csapattagok, és az időközben Napsólyom Baranta szurkolóvá vált több száz néző, ahogy Endre az első, majd a második versenyből is győztesként kerül ki, és már a döntőbe jutásért játszik! Az itt elszenvedett vereség ellenére nagy taps kísérte a levonuló Lászlóffy Endrét, hisz fiatal korát meghazudtolva, nem kis eredményt tudhat magáénak: világbajnoki harmadik helyezett, öregbítve ezzel csapatunk, és nem utolsó sorban városunk hírnevét.

A kitartó szorgalomnak, és állhatatos munkának mindig meglesz az eredménye.

Köszönetet mondunk minden eddigi és jövőbeli támogatónknak, akik jó szóval, tettekkel, és igaz kis mértékben, de anyagilag is segítenek bennünket céljaink elérésében!